Мінна небезпека: в Раді розповіли про важливий законопроект

Питанням гуманітарного розмінування та протимінною діяльністю має займатися спеціальний орган виконавчої влади.

Про це розповів «Слову і Ділу» народний депутат, член комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Дмитро Тимчук.

За його словами, ключовим дискусійним питанням законопроекту про протимінну діяльність є повноваження та підпорядкованість органу, який буде її здійснювати.

«Тобто органу, на якому б зосереджувалися і бюджетне забезпечення проектів розмінування, і отримання західної допомоги, і залучення різноманітних приватних компаній для реалізації проектів», – зазначив Тимчук.

«Пропонувалося, зокрема, Міноборони. Але враховуючи рівень корупції, який, на жаль, досі є у військовому середовищі, виникло питання, чи варто це робити. Адже кошти йтимуть, але чи буде створений прозорий механізм реалізації, невідомо», – пояснив нардеп.

На його думку, міжнародний досвід свідчить про те, що країни, де протимінним центром виступає Міністерство оборони, зазвичай отримують значно меншу зовнішню допомогу на розмінування порівняно з країнами, де розмінуванням опікується незалежний орган.

«Тому, зокрема, наш комітет схиляється до думки, що потрібно робити цей орган як орган центральної виконавчої влади з окремим статусом», – зазначив Тимчук.

Нагадаємо, в ООН розповіли, скільки років знадобиться Україні на розмінування Донбасу.

Раніше стало відомо, що розмінуванням Донбасу займеться неурядова організація.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО