Трамп представить Конгресу «Кремлівську доповідь»

Адміністрація президента США Дональда Трампа до кінця січня 2018 роки представить Конгресу «Кремлівську доповідь» - перелік високопоставлених російських чиновників і бізнесменів, близьких до російської влади, проти яких згодом можуть бути введені санкції.

Про це заявив колишній головний координатор санкцій політики Держдепартаменту США Деніел Фрід виданню «Комерсант», пише «Слово і Діло».

Відзначено, що складання такого переліку передбачено законом «Про протидію противникам США за допомогою санкцій» (CAATSA), підписаним президентом Трампом в серпні.

«Припускаю, що фігуранти цього переліку не відразу зіткнуться з практичними наслідками - наприклад, фінансовими. Однак сам факт потрапляння в цей список збільшує ризик того, що в майбутньому проти його фігурантів будуть введені санкції», - сказав він.

Фрід при цьому зауважив, що в самому законі (CAATSA) не сказано, що ця доповідь ляже в основу нового списку санкцій.

«Але я не стану приховувати той факт, що багато членів Конгресу США хотіли б використовувати його саме таким чином», - пояснив експерт.

У відповідь на питання про можливість включення в «Кремлівську доповідь» голів МЗС і Міноборони Росії Сергія Лаврова і Сергія Шойгу Фрід сказав, що це «не відповідало б призначенням доповіді».

За його словами, в список можуть потрапити люди «з близького кола президента, причетні до протизаконних схем і дій».

«Декілька людей вже внесені владою США до списку санкцій - я говорю, наприклад, про (бізнесменів) Геннадія Тимченка і Аркадій Ротенберга», - уточнив фахівець.

Раніше Трамп назвав головну загрозу США.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО