НАБУ запідозрило «Укроборонпром» у відмиванні грошей

Національне антикорупційне бюро України почало розслідування ймовірного випадку відмивання грошей чиновниками «Укроборонпрому».

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на видання Foreign Policy та на документи й джерела у відомстві.

Як зазначається в документах Антикорупційного бюро, розслідування стосувалося двох чиновників, які входять до складу концерну зовнішньоторговельної компанії «Укрспецекспорт», і громадянина Індії, який проживає в Києві.

За версією слідства, останній перевів близько 6 мільйонів доларів на рахунок зареєстрованої в ОАЕ компанії Paramount General Trading. Угода була оформлена в рахунок поставок запчастин, проте розслідування показало, що заявлені комплектуючі були поставлені зі складів «Укроборонпрому», а не завезені з ОАЕ.

Бюро стверджує, що «банківські рахунки використовувалися чиновниками «Укрспецекспорту» для здійснення корупційних дій, пов'язаних із відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом».

Крім того, в доповіді вказується, що частина коштів із рахунку еміратської компанії була згодом переведена іншим фірмам, зокрема Aragon International Petroleum. Власником компанії Aragon International Petroleum, згідно з документом, є дочка одного з чиновників «Укрспецекспорту».

Доповідь антикорупційного відомства за 2017 рік також містить згадку про угоду «Укроборонпрому» з Міноборони Іраку на суму в 39 мільйонів доларів. Слідчі вважають, що якісь чиновники концерну присвоїли собі частину коштів, отриманих за контракт на постачання Багдаду літаків Ан-32.

Як відомо, детективи Національного антикорупційного бюро провели обшуки в наближених до народного депутата від фракції Радикальної партії Ігоря Мосійчука осіб у рамках розслідування кримінального провадження, порушеного за фактом імовірних незаконного збагачення та декларування недостовірної інформації.

Нагадаємо, журналіст «Слова і Діла» з'ясував, що НАБУ проводить обшуки в наближених до Мосійчука осіб через будинок та земельну ділянку, які він не вказав у декларації. За інформацією джерела, власником будинку є водій нардепа Андрій Дзюбенко.

Згодом Мосійчук підтвердив, що обшуки пов'язані з будинком, який він нібито орендує й до якого заселився лише в 2017 році.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО