Наймолодший у світі. Австрія обрала нового канцлера

Лідер консервативної Австрійської народної партії Себастіан Курц склав присягу канцлера Австрії.

Як повідомляє DW, 31-річний Курц став наймолодшим главою уряду в Європі, пише «Слово і Діло».

Віце-канцлером Австрії став лідер правої популістської Австрійської партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе. Представники цієї політсили отримали також посади міністрів внутрішніх справ, закордонних справ та оборони.

У центрі Відня під час інавгурації зібралися близько шести тисяч людей, які протестують проти створення нової правлячої коаліції та уряду країни, до яких увійшли праві популісти. Демонстранти жбурляли петарди, помідори та яйця в поліцейських. Протестувальники тримають прапори з гаслами «Не дозволяйте нацистам правити» та «Ми не хочемо нацистських свиней».

15 жовтня в Австрії пройшли парламентські вибори, за результатами яких АНП Курца отримала 31,4% голосів. На другому місці – Соціал-демократична партія Австрії з 26,6% підтримки. Трійку лідерів замикає права Австрійська партія свободи, яка набрала 26,5% голосів.

Німецький канцлер Ангела Меркель заявила, що успіх Австрійської партії свободи на парламентських виборах, за підсумками яких праві стали другою найбільшою політичною силою в країні, є викликом для всієї політичної системи республіки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО