Перемога 31-річного Курца: секрети успіху, політичний курс Австрії та значення для України

Читать на русском
Олександр Сушкоексперт з питань інтеграції

На хвилі розчарування виборців у так званій широкій коаліції, очолюваній соціал-демократами, Курц зумів своєчасно вийти з неї.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Олександр Сушко, оцінюючи результати виборів у Австрії.

Секрети успіху Курца: мігранти та новий курс Австрії

«Після вчасного виходу з коаліції Курц зміг спровокувати вибори й одночасно відкусити частину голосів ультраправих, Партії свободи, яка паразитувала на антиміграційній риториці», – підкреслив експерт.

«Саме Народній партії вдалося частину поміркованих виборців перетягнути на свій бік шляхом використання антиміграційних гасел. Курц останні роки якраз виступав за посилення захисту Австрії від нелегальної міграції. Таким чином, поміркована частина ультраправих виборців проголосували за нього. В цьому й полягають причини успіху Курца», – додав Сушко.

За його словами, щодо політичного розкладу, то відкритим залишається питання, який вигляд матиме коаліція.

Жорсткий курс Австрії можливий у разі, якщо коаліція буде сформована за рахунок правих, ультраправих, Народної партії та Партії свободи. Це реалістичний варіант, але не єдиний серед можливих.

Експерт наголосив, що обговорюють навіть можливість уряду меншості, що призведе до чергових виборів.

«Можливе відтворення широкої коаліції із соціал-демократами, але вже за лідерства саме Народної партії. Поки немає рішення про коаліцію, зарано робити якісь висновки», – уточнив експерт.

Антагонізм з ЄС

На його думку, в разі реалізації найбільш обговорюваного варіанту – створення правої коаліції – слід врахувати, що австрійські ультраправі відрізняються від французьких і німецьких тим, що вони не виступають проти ЄС.

«Вони не виступають за вихід Австрії з ЄС. З іншого боку, партія підтримує відновлення дружби з РФ і виступає за жорстку міграційну політику. В цьому буде виклик», – пояснив фахівець.

Водночас він зазначив, що це не унікальна ситуація для Європи, тому що Австрія дотримуватиметься тієї ж лінії, якої вже не перший рік дотримуються уряди Польщі та Угорщини, зокрема в питаннях регулювання міграції.

«Це посилить табір, який виступає проти скоординованої європейської політики й спільної відповідальності за розміщення мігрантів», – додав Сушко.

Перемога Курца для України

Підсумовуючи, експерт наголосив, що для України це передбачуваний лідер.

«Курц добре знає українську тему, бував в Україні. Йому не потрібно з нуля вивчати це питання й пояснювати», – констатував фахівець.

Він нагадав, що ще будучи міністром закордонних справ, Курц найкраще з австрійських урядовців зрозумів суть українських питань.

«У цьому сенсі проблем не буде. Але багато залежатиме від конфігурації уряду, від того, хто очолить МЗС. Не все визначається провідною партією. Особливо враховуючи, що жодна з партій не завоювала абсолютної більшості», – резюмував Олександр Сушко.

Західні ЗМІ відзначають, що популярність Курца в країні зросла, коли в 2015 році, в розпал міграційної кризи, він почав різко критикувати Німеччину, яка вимагала від ЄС приймати біженців зі Сходу.

Президент України Петро Порошенко вже привітав Себастьяна Курца з перемогою.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: