Всесвітній гнів мусульман: чим обернулося рішення Трампа щодо Єрусалиму

Рішення президента США про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю викликало масове обурення і невдоволення в країнах мусульманського світу. Акції протесту вже пройшли в Іраку, Йорданії, Туреччині, Єгипті.

Про це повідомляє Еuronews, передає «Слово і Діло».

Дамаск. Як повідомляється, в таборі палестинських біженців під Дамаском розгнівані мусульмани палили прапори США та Ізраїлю.

Афганістан. Схожа ситуація спостерігалася і в столиці Афганістану, де також відбувся різкий сплеск антиамериканських настроїв.

«Ми хочемо, щоб мусульмани всього світу об'єдналися і почали священну війну проти Америки та Ізраїлю», - цитує видання слова одного з учасників протесту.

Єгипет. До слова, відзначимо, що в 1979 році Єгипет став першою арабською країною, яка тоді визнала Ізраїль. Однак, сьогодні єгиптяни виступили на захист Палестини і відкрито висловили підтримку своїх палестинських сусідів.

«Трамп повинен знати, що Палестина - в серцях всіх арабів, всіх мусульман і всіх вільних людей у ​​всьому світі», - каже учасник акції.

Палестина. Звичайно ж і в самій Палестині ситуація не вщухає. Минуло лише три дні з моменту рішення Дональда Трампа, а МОЗ Палестини вже повідомив про 1,1 тисячі постраждалих в результаті зіткнень в різних районах Західного берега річки Йордан, сектора Газа та Єрусалиму.

ХАМАС

«Сьогодні, в 30-ту річницю першої інтифади, наш народ знову повстає, відкидаючи рішення Трампа. Єрусалим є столицею Палестини і столицею арабів і мусульман», - заявив один з лідерів палестинського радикального руху ХАМАС.

Як повідомляється, ізраїльські військові підрахували, що в безладах на Західному березі річки Йордан і по кордонах сектора Газу брали участь близько 7,5 тисячі чоловік, і визнали, що відкривали вогонь на ураження по «десяткам головних активістів».

Саудівська Аравія - Туреччина. Наразі саудівський король пообіцяв США всесвітній гнів мусульман через рішення Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. Країну охопили мітинги.

Президент Туреччини оголосив про намір розірвати з Ізраїлем дипломатичні відносини.

У Європі ісламське об'єднання Milli Görüs організувало акції протесту перед посольствами США в 14 країнах ЄС і зробило Єрусалим однією з тем традиційної п'ятничної молитви мусульман.

У Радбезі ООН жодна країна-член Організації не визнала рішення керівництва Білого дому.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО