Статус Єрусалима: Макрон зробив заяву

Президент США Дональда Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю та має намір перенести посольство США з Тель-Авіва до Єрусалиму. Лідери ЄС розкритикували позицію США, а президент Франції назвав рішення Трампа «сумним».

Про це повідомляє Reuters, пише «Слово і Діло».

«Це сумне рішення, яке Франція не схвалює і яке суперечить міжнародному праву і всім резолюціям Ради Безпеки ООН», - цитує видання слова Еммануеля Макрона.

«Франція і Європа прихильники врегулювання близькосхідного конфлікту на основі співіснування двох держав, Ізраїлю та Палестини, в мирі та безпеці в міжнародно визнаних кордонах з Єрусалимом в якості столиці обох держав», - заявив Макрон.

Французький лідер, застеріг від спроб нагнітання напруженості в регіоні.

«На даний момент я закликаю всіх зберігати спокій. Ми повинні за всяку ціну уникати насильства і заохочувати діалог», - заявив він.

На вулицях Єрусалиму третій день тривають заворушення. У Палестині в знак протесту спалили кілька портретів президента США. Лідер ХАМАС закликав арабські країни повністю розірвати відносини зі Штатами.

В ЄС вважають, що політика президента США може порушити мир на Близькому Сході.

МЗС України рекомендує своїм громадянам утриматися від поїздок до ізраїльського міста Єрусалим в зв'язку з масовими протестами.

Довідка: Ізраїль окупував східну частину Єрусалима після війни 1967 року і вважає місто своєї неподільною столицею.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО