Книги з Росії пропонують маркувати особливими марками

Видавничу продукцію, випущену в Росії й легально ввезену в Україну, мають намір маркувати спеціальними марками. Продаж книг та іншої продукції, виготовленої в державі-агресорі, без такої марки буде заборонений.

Законопроекти, що регулюють нові правила ввезення та поширення, розроблені групою депутатів і зареєстровані у Верховній Раді, розповів «Слову і Ділу» один з ініціаторів змін, народний депутат Борислав Береза.

«Мета проектів – взяти під контроль переміщення книг, вироблених у державі-агресорі. Сьогодні вони завозяться до нас в основному контрабандою. Або ж виробляються тут – із російськими вихідними даними – піратським способом. Після чого ми отримуємо претензії міжнародних органів, що в нас квітне піратство. У зв'язку з чим пропонується нова стандартизація. Будуть запроваджені певні марки, якими при перетині кордону маркуватимуть видавничу продукцію», – розповів він.

За його словами, без наявності на книзі такої марки продаж друкованої продукції буде заборонений. «Якщо марки немає, ми будемо розуміти, що книга продаватися не може – вона або контрабандна, або контрафактна. І в тому, і в іншому випадку слідує кримінальне покарання».

Береза зазначив, що нові правила дозволять не лише ефективно боротися з контрабандою та фальсифікатом, а й поповнити бюджет.

«Крім того, нові правила покликані припинити можливість перетину кордону продукції антиукраїнського характеру, яка нелегально потрапляє в Україну й продається тут», – додав депутат.

За словами депутата, нові правила поширюватимуться на продукцію, вироблену в РФ, незалежно від того, через яку країну або територію вони потрапляють в Україну. Щодо ввезення книг для особистого користування, то вони, як зазначив народний депутат, маркування не потребуватимуть.

«Якщо ви купили собі п'ять-сім книг, але не для продажу, ви можете їх спокійно перевезти через кордон», – уточнив нардеп.

Відповідні законопроекти №7292 і №7292 зареєстровані у Верховній Раді 15 листопада.

Нагадаємо, з початку 2017 року в Україні діє заборона на ввезення книг антиукраїнського змісту. Літературу без таких ознак ввозити дозволено, але механізм виявлення антиукраїнської пропаганди не розроблений.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО