Врятувати слідство: що зможе розслідувати ГПУ після 21 листопада

Верховна Рада вже цього тижня може розглянути та ухвалити законопроект про внесення змін до прикінцевих положень Кримінального процесуального кодексу та не допустити блокування кримінального слідства в Україні.

Як повідомив «Слову і Ділу» народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко (Народний фронт), законопроект про зміни до прикінцевих положень комітет розгляне на своєму засіданні в середу, 15 листопада. А вже в четвер, 16 листопада, проект може бути внесений на розгляд до залу.

В проекті змін до перехідних положень Кримінального процесуального кодексу України пропонується відтермінувати низку положень, які мали вступити в силу 21 листопада. Так, з цього числа, згідно чинного Кодексу, прокуратура втрачає функції слідства у справах, підслідних Державному бюро розслідувань. Зокрема, мова йде й про досудове слідство у справах про військові злочини, а також злочини, вчинені народними депутатами України. Оскільки Державне бюро розслідувань, попри вимоги закону, в країні досі не створено, злочини, фактично, розслідувати буде нікому.

«Проект йде, як першочерговий, тому що всі ми розуміємо його важливість», – зазначив Антон Геращенко. За його словами, не виключено, що до 21 листопада закон вступить в силу.

Генпрокурор Юрій Луценко раніше зазначав, що Генпрокуратура мала б передати до Держбюро розслідувань близько 15 тисяч кримінальних справ.

«Але з 21 листопада слідство передавати нікому, бо Державне бюро розслідувань не створене», – зазначав генпрокурор.

Як один з варіантів, що розглядалися в Генпрокуратурі, була передача з 21 листопада справ Національному антикорупційному бюро, МВС та СБУ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО