У САП прокоментували конфлікт між НАБУ та НАЗК

У САП висловили занепокоєння напруженням у відносинах між Національним антикорупційним бюро та Національним агентством з питань запобігання корупції.

Про це йдеться в заяві САП на сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Спеціалізована антикорупційна прокуратура вкрай занепокоєна ситуацією, що виникла впродовж останніх днів у взаємовідносинах Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства з питань запобігання корупції. Незвична напруга, що виникла між відомствами, створеними в межах єдиної антикорупційної реформи, потребує невідкладної реакції», – наголосили в САП.

Як зазначається, САП наділена конституційною функцією організації досудового розслідування в кримінальних провадженнях, що розслідуються детективами НАБУ, тому «не може залишатись осторонь спроб використання цих розслідувань для зведення особистих рахунків».

У відомстві пояснили, що після отримання першої підтвердженої інформації про проведення НАЗК перевірки щодо дотримання директором НАБУ Артемом Ситником вимог закону України «Про запобігання корупції» антикорупційні прокурори, щоб уникнути конфлікту інтересів, витребували з Бюро кримінальне провадження про можливе недостовірне декларування службовими особами НАЗК, розпочате детективами в жовтні цього року. Крім того, детективам було запропоновано проводити слідчі (розшукові) та процесуальні дії лише за участю процесуальних керівників у приміщенні САП до вжиття директором НАБУ заходів самостійного врегулювання суперечності, що виникла.

Натомість, наголошують в Антикорупційній прокуратурі, Ситник відкинув законні вказівки прокурорів САП, при цьому звинувативши відомство у «створенні перешкод до здійснення швидкого, повного та неупередженого розслідування».

«Такі дії яскраво засвідчують дійсну наявність реального конфлікту інтересів», – вважають у САП.

У САП також підкреслили, що ця ситуація має стати предметом розгляду на засіданнях Ради громадського контролю при НАБУ та Громадської ради при НАЗК.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО