В Україні відзначають День захисника

Сьогодні, 14 жовтня відзначають День захисника. В цей день українці вшановують і пам'яті всім, хто боровся і бореться в даний час за державний суверенітет України.

Про це пише Телеграф, передає «Слово і Діло».

День захисника України офіційно встановлений 14 жовтня 2014 року указом Президента «з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і в підтримку ініціативи української громадськості».

Як відомо, необхідність в такому загальнодержавному святі, який би замінив радянських «23 Февраля», особливо гостро постала після незаконної анексії Росією Криму та початку військових дій на території Донецької та Луганської областей, коли в українському суспільстві як реакція на збройну агресію РФ посилилися тенденції декомунізації - відмови від радянських символів і свят.

Тому Президент Петро Порошенко встановив щорічно 14 жовтня відзначати День захисника України, скасувавши святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого.

Дата 14 жовтня обрана невипадково. Саме в цей день в Україні відзначається День Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, а також річниця створення УПА. З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва та всіх українських збройних формувань. На свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якому обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі.

День захисника України є державним святом і неробочим днем.

Раніше повідомлялося, що чисельність Збройних сил України наблизилася до максимально передбаченої законом - 250 тисяч чоловік.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО