У «Київенерго» не визначилися з датою початку опалювального сезону в житлових будинках

В Києві тепло почали отримувати дитсадки та медичні заклади. Дата підключення теплопостачання для інших об'єктів соціальної сфери столиці й бюджетних організацій та установ поки залишається невизначеною.

Про це повідомляє прес-служба «Київенерго», передає «Слово і ДІло».

Цього року початок опалювального сезону для установ соціальної сфери ускладнюється різницею закупівельної й передбаченої в тарифі цін газу.

«Так, НАК «Нафтогаз України» продає ПАТ «Київенерго» природний газ для бюджетних організацій за ціною 7,9 тисячі гривень за 1 тисячу кубометрів, а в тарифі на виробництво теплоенергії закладена його вартість 4,94 тисячі гривень за 1 тисячу кубометрів. Таким чином, щоденний фактичний збиток «Київенерго» від поставок тепла лише соціальним об'єктам столиці складе 1,2 мільйона гривень й збільшуватиметься пропорційно зниженню температури навколишнього середовища», – йдеться в повідомленні.

За попередніми оцінками фахівців, до кінця цього року збиток може скласти 541 млн грн, А джерела його погашення не передбачені ані в міському, ані в державному бюджетах.

«Ця ситуація робить непрогнозованими якість та безперебійність забезпечення теплом бюджетних організацій у прийдешньому опалювальному сезоні. Для врегулювання проблеми дисбалансу фактичної й тарифної вартості газу енергокомпанія неодноразово зверталася до Кабінету міністрів України, НКРЕКП і профільних міністерств, закликала врегулювати дисбаланс у вартості газу й КМДА. Однак станом на сьогодні рішення щодо джерела компенсації різниці в тарифах на газ немає, тоді як дитячі й лікувальні установи більше не можуть залишатися без тепла», – відзначають у «Київенерго».

При цьому, за даними компанії, майже всі будинки комунальної власності та соціальної сфери готові до опалювального сезону.

Відзначимо, що найближчими днями в Києві очікується від 11 до 16 градусів тепла вдень і від 8 до 11 градусів тепла вночі.

Раніше мер Києва Віталій Кличко повідомив, що систему опалення для подачі тепла до будинків жителів Києва планують запустити з наступного понеділка, 16 жовтня.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО