Позиції міцні: що думають в ПАРЄ з приводу українського закону «Про освіту»

У Парламентській асамблеї Ради Європи з розумінням ставляться до українського освітнього закону, який відповідає Європейській хартії.

Про те, які настрої панують щодо українського питання в Страсбурзі, «Слову і Ділу» розповів член парламентської делегації України в ПАРЄ народний депутат Борислав Береза (позафракційний).

«Українська делегація має позицію, вона відома. Ніхто не буде дивитися, чого хочуть від нас Угорщина та Румунія. У нас є свої національні інтереси, й ніхто їх здавати не буде», – зазначив він.

За словами депутата, позиції України в цьому питанні «досить сильні», оскільки український закон «не відрізняється від аналогічних законів, що діють в європейських країнах. Він повністю відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин».

«Інша річ, що в нас це питання сильно політизується. Тому й відбувається те, що ми зараз бачимо», – додав Береза.

За словами політика, більшість європейських парламентарів «із розумінням ставляться до позиції України».

У понеділок, 9 жовтня, ПАРЄ більшістю голосів ухвалила рішення про проведення термінових дебатів з приводу українського закону «Про освіту». Дебати, а також затвердження відповідної резолюції відбудеться в четвер, 12 жовтня.

Запит щодо дебатів з питання статті 7 закону «Про освіту», затвердженого Верховною Радою України від 5 вересня, подали депутати ПАРЄ від Угорщини та низки інших країн. Стурбованість сусідів України викликають норми закону, згідно з якими представники нацменшин зможуть отримувати освіту рідною мовою разом із державною в дошкільних закладах і початковій школі. А представники корінних народів – у дошкільних установах і середній школі. Надалі передбачена можливість вивчення мови корінного народу або нацменшини як окремого предмета. На їхню думку, ця норма шкодить інтересам національних меншин, що компактно проживають у певних районах України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО