Комісія суддів звинувачує Громадську раду доброчесності у перевищенні повноважень

Вища кваліфікаційна комісія суддів звинувачує Громадська рада доброчесності в перевищенні повноважень і поширенні неправдивої інформації.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ВККСУ, оприлюдненому 3 жовтня, передає «Слово і Діло».

«В рамках конкурсу до Верховного Суду ОСД перевищує свої повноваження і вимагає цього від президента України», - йдеться у повідомленні.

ВККСУ зазначає, що в результаті судової реформи всі політичні інститути втратили можливість впливати на призначення або звільнення суддів. Відтепер звільняти/призначати суддів відноситься виключно до повноважень Вищої ради правосуддя.

«Президент може тільки підписати указ про призначення суддів на посади - він не може повернути його або не підписати. Не потрібно закликати президента до неправомірних дій», - також говориться у заклику комісії.

ВККС нагадує, що за результатами складного публічного конкурсу вибрала 120 переможців, Вища рада правосуддя - рекомендував 111 з них.

«Разом з тим ОСД висуває ультиматум - погодитися з усіма висновками і «прибрати» тих кандидатів, які не подобаються членам Громадської ради. Члени ОСД поводяться так, як якщо б конкурс повністю залежав тільки від їх думки, зате інші чинники - іспит, тести, інтерв'ю, експертна оцінка компетентності не мають значення», - обурюються в комісії.

У ВККС стверджують, що 30 кандидатів з негативними висновками ОСД стали переможцями конкурсу, «попередньо спростувавши їх аргументацію і продемонструвавши неспроможність висунутих їм звинувачень».

Раніше у Громадській раді доброчесності заявляли, що кожен четвертий переможець конкурсу до нового Верховний суд України не має права там працювати через невідповідність критеріям доброчесності.

У список, зокрема, входять судді Наставний і Слинько, які не вказали в деклараціях доброчесності, що були в колегії суддів, яка розглядала в касаційній інстанції справу Луценка. Тоді суд підтвердив рішення про його ув’язнення.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада ухвалила судову реформу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО