Додон жадає підсилити свою владу в Молдові

Партія соціалістів Молдови почала збір підписів під петицією про проведення національного референдуму щодо переходу країни від парламентської до президентської форми правління.

Про це йдеться в декларації, прийнятій учасниками акцій, які пройшли в деяких містах Молдови, повідомляє власний кореспондент «Укрінформу», пише «Слово і Діло».

«Народний референдум, з ініціативою якого виступив президент Ігор Додон, буде проведено в будь-якому випадку. Починаючи з сьогоднішнього дня, 24 вересня 2017 року, Партія соціалістів оголошує про старт національної кампанії зі збору підписів за перехід до президентської форми правління і наділення президента країни функцією глави виконавчої влади в Республіці Молдова. Наше завдання зібрати як мінімум 70% підписів громадян країни, які мають виборче право», - йдеться в документі.

Учасники акцій протесту заявляють, що «в разі спроб відсторонення президента від посади або силового вирішення придністровської проблеми, якщо президент скличе народ на Великі національні збори, соціалісти підуть на його заклик і прибудуть в центр Кишинева заради остаточного звільнення країни від антинародного і антидержавного режиму».   Значне місце в резолюції учасників мітингу приділено «зусиллям президента щодо нормалізації відносин з нашим головним стратегічним партнером - Російською Федерацією, прагненню домогтися повернення молдавських підприємств на російський ринок, поліпшить умови життя сотень тисяч трудових мігрантів і членів їхніх сімей».

Зокрема, президенту пропонують надати право розпускати парламент і оголошувати його дострокові вибори, крім того, пропонується скоротити кількість депутатів парламенту з 101 до 71 і замінити в молдавських школах предмет «Історія румун» на «Історію Молдови».

Раніше в Молдові почали процедуру імпічменту президента.

Також в Молдові Конституційний суд заборонив референдум про розширення повноважень Додона.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО