Зустріч Порошенка з Трампом: про що говоритимуть та що запропонує президент США Україні

Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Однозначно, в темі миротворців уже не буде тієї активності, свіжості, яка була після озвучення цієї ідеї з боку Порошенка ще рік-півтора тому. Навряд чи на цій ідеї, яку наразі по-своєму інтерпретував Путін, президент України акцентуватиме увагу в рамках свого виступу на Генасамблеї ООН.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, оцінюючи візит президента України до США з метою участі в 72-й сесії Генасамблеї ООН та заплановані переговори з Дональдом Трампом.

«Ідея з миротворцями навряд чи буде озвучена спеціально для того, щоб її почали активно обговорювати в політичній транскрипції, яку запропонувала Україна. Річ у тім, що американські партнери вже говорять про те, що тут може бути прихована пастка для України. Тому навряд на цьому буде акцент», – підкреслив Карасьов.

На його думку, керівництво України акцентуватиме увагу на гуманітарній складовій.

«Проте й це навряд чи стане предметом перемовин із Трампом», – уточнив він.

Політолог припустив, що під час переговорів із президентом США матимуть місце три ключових теми.

«По-перше, предметом розмови може стати ймовірність надання Україні летального оборонного озброєння. По-друге, продовження енергетичного партнерства США після того, як перша баржа з вугіллям досягла одеського порту», – зазначив він.

Третім ключовим моментом під час візиту до США може стати пропозиція Трампа Порошенку долучитися до свого роду «протрампівської коаліції» в зв’язку з ідеями про реформування ООН.

«Зрозуміло, що проти реформи Радбезу ООН виступатимуть перш за все РФ, Китай та деякі інші країни. Трампу сьогодні важливо в контексті реалізації цієї ідеї, причому його особистої ідеї щодо реформування ООН, підтримка окремих країн та створення реформаторської коаліції, до якої належало б якомога більше впливових країн-засновників, а Україна якраз входить до їх числа. Такий варіант подій є прийнятним для США», – пояснив Карасьов.

Він додав, що Україна також зацікавлена в реформуванні ООН, зокрема Радбезу Організації.

«Тому Україні це вигідно. Очевидно, Порошенко підтримає такі прагнення Трампа. Реформування, звісно, може розтягнутися на тривалий період, але й це непогано. Значить, тим довше підтримка України в реформуванні ООН буде потрібна США», – резюмував Вадим Карасьов.

Як повідомляється, переговори президента України з американським лідером заплановані на 21 вересня.

Детальніше про те, чого очікувати від візиту Порошенка до США, читайте за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО