Росія приховала від ООН свої справжні витрати на армію

Росія більш ніж на половину занизила дані про свої військові витрати за 2016 рік.

Про це повідомляє РБК, передає «Слово і Діло».

Так, Росія повідомила в ООН, що за 2016 рік витратила 2,1 трлн рублів. За даними видання, це на 83% (1,7 трлн рублів) нижче за витрати бюджету в розділі «Національна оборона»: останні склали майже 3,8 трлн руб. у 2016 році.

Стандарт ООН передбачає, що країни звітують про видатки на утримання свого військового складу, на операції та технічне обслуговування, закупівлю та створення озброєнь, дослідження й розробки.

Застосовуючи стандарт ООН, завідувач лабораторії військової економіки Інституту Гайдара РФ Василь Зацепін розрахував, що сумарні військові витрати російського бюджету в 2016 році склали 4,93 трлн руб., або 5,7% ВВП.

Таким чином, відомості, представлені Росією в UNODA, можуть бути занижені більш ніж удвічі порівняно з тими, які мали б надати за стандартом ООН. Як пояснило виданню джерело, знайоме з розподілом федерального бюджету, такий розрив пояснюється закритою (секретною) частиною бюджету.

За даними Інституту Гайдара, в 2016 році 21,7% всіх витрат федерального бюджету проходило за закритими статтями.

Зазначимо, наступного тижня в ЄС пройде обговорення продовження санкцій проти 153 фізичних осіб та компаній через агресію Росії проти України.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель підтвердила прихильність виконання Мінських домовленостей щодо України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО