Країни-сусіди Венесуели закликали до фінансового тиску на Мадуро

Представники 12 країн із Північної та Південної Америки заявили про відмову визнавати нові установчі збори Венесуели та будь-які закони, що будуть ними ухвалені в управлінні нафтовою галуззю або вирішенні проблеми зовнішніх боргів країни.

Про це повідомляє FinancialTimes, пише «Слово і Діло».

Декларація міністрів закордонних справ Канади та Латинської Америки, які зібралися в столиці Перу Лімі, стала ще одним показником зростання міжнародної ізоляції Каракаса. Зустріч пройшла того ж дня, коли ООН розкритикувала уряд президента Ніколаса Мадуро за порушення прав людини, в тому числі й смерть не менш ніж 73 опозиціонерів.

Мадуро скликав установчі збори для того, щоб, за його словами, вирішити численні кризи нації, але критики наполягають на тому, що це було зроблено з метою захоплення влади.

Згідно з чинною конституцією, тепер усі питання боргів та спільних підприємств у нафтовій сфері мають отримувати схвалення Національних зборів. До їх числа належить і створення спільного підприємства з російською державною енергетичною компанією «Роснефть».

Так звану «декларацію Ліми», яка «засуджує розрив демократичного порядку у Венесуелі», підписали представники Аргентини, Бразилії, Канади, Чилі, Колумбії, Коста-Ріки, Гватемали, Гондурасу, Мексики, Панами, Парагваю та Перу.

Водночас Куба, Болівія, Еквадор і Нікарагуа, керівництво яких співчуває Мадуро, не були присутніми в Лімі й зібралися в столиці Венесуели Каракасі. Там міністр закордонних справ Куби Бруно Родрігес назвав вибори до установчих зборів Мадуро «уроком демократії». Представника США також не було на зустрічі в Лімі. Таким кроком Вашингтон, на думку експертів, спробував дати зрозуміти латиноамериканцям, що чекає від них прояву ініціативи. До того ж США вже застосували низку цілеспрямованих санкцій проти провідних чиновників режиму Мадуро, включаючи й самого президента.

Раніше хакери зламали у Венесуелі низку урядових сайтів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО