Юнкер: США можуть задіяти санкції проти Росії тільки після консультацій з Європою

Конгрес США зобов'язався застосовувати санкції щодо Росії лише після консультації зі своїми союзниками.

Про це йдеться в заяві президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера на сайті Єврокомісії, передає «Слово і Діло».

«Я говорив на саміті G7 у Таорміні, Італія, і на саміті G20 у Гамбурзі, Німеччина, що якщо американці продовжили б (ухвалення нових санкцій – ред.), ми були б готові адекватно реагувати протягом кількох днів. У результаті значну частину передбачуваних санкцій проти Росії було відкинуто. Більше того, тепер Конгрес США також зобов'язався застосовувати санкції лише після консультацій із союзниками країни. І я вважаю, що ми все ще є союзниками США», – сказав Юнкер.

У заяві він також зазначив, що європейські інтереси мають братися до уваги в застосуванні будь-яких санкцій, інакше президент Європейської комісії залишає за собою право вжити адекватних заходів.

Якщо санкції США нестимуть у собі несприятливий вплив для європейських компаній, які ведуть торгівлю з Росією в енергетичному секторі, ЄС готовий здійснити кроки у відповідь протягом кількох днів.

Юнкер також підкреслив важливість тісної співпраці країн G7 щодо санкцій у контексті виконання Мінських угод.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп підписав «Акт про протидію противникам Америки шляхом запровадження санкцій», який серед іншого передбачає істотне посилення тиску на Росію й підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Варшава вже привітала рішення президента США щодо нових жорстких санкцій проти Росії, які також належать до «стратегічних інтересів» Польщі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО