Суддя Апеляційного суду Львівської області виступав проти звільнення Постного

Обрання запобіжного заходу в різних кримінальних провадженнях щодо однієї й тієї ж особи, а в цьому випадку ключового фігуранта «справи Онищенка» Валерія Постного, не забороняється Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Таку думку висловив голова Апеляційного суду Львівської області Петро Каблак, повідомляє «Слово і Діло».

«Аналіз зазначених норм у сукупності, на мою думку, свідчить про те, що запобіжні заходи обираються в конкретному кримінальному провадженні для досягнення мети, визначеної частиною 1 статті 131 КПК України, саме для цього провадження. При цьому, КПК України не містить норм, які б виключали можливість обрання запобіжних заходів у кожному кримінальному провадженні, якщо таких щодо особи є кілька й вони розслідуються чи розглядаються в суді окремо. Таким чином, процесуальний закон пов'язує запобіжні заходи в першу чергу з конкретним кримінальним провадженням, а не підозрюваною чи обвинуваченою особою», – вважає Каблак.

На його думку, така правова позиція висловлена ​​Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

«Отже, ВССУ не заперечує можливості обрання запобіжних заходів у різних кримінальних провадженнях щодо тієї ж особи. При цьому звертаю увагу на те, що обставини обрання й виконання запобіжного заходу в одному кримінальному провадженні мають враховуватися при визначенні ступеня суворості запобіжного заходу в іншому провадженні щодо підозрюваного чи обвинуваченого», – додав суддя.

Каблак уточнив, що обрання запобіжного заходу для Постного в одному провадженні не перешкоджає вирішенню цього питання в іншому.

Нагадаємо, Апеляційний суд Львівської області випустив на волю ключового фігуранта «газової справи».

Раніше Галицький районний суд міста Львова взяв під варту Постного, визначивши йому заставу в 50 мільйонів гривен.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО