РНБО: Кібератака не завдала великої шкоди Україні

Вірусна атака була спрямована на об'єкти критичної інфраструктури, але, незважаючи на панічні настрої, великої шкоди зловмисники завдати не змогли.

Про це заявив керівник служби з питань інформаційної безпеки апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров, інформує «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу відомства.

Вірусною атакою було завдано шкоди органам державного управління, банківським установам, об'єктам промисловості, зокрема - об'єктам критичної інфраструктури.

«Але незважаючи на панічні настрої, великої шкоди зловмисники не змогли завдати», - зазначив Петров.

Він пояснив, що в цьому випадку виключається версія, що атака була здійснена для отримання прибутку зловмисників.

«За розкодування зашифрованих внаслідок вірусу комп'ютерів треба було заплатити близько $ 300, але, за даними Нацполіціі, цим скористалися тільки 28 осіб. Тобто прибуток зловмисників склав близько $9 тисяч - він непорівнянний з їх витратами», - сказав він.

Петров зазначив, що про політичний підтекст цієї акції свідчить і сама назва вірусу, а також те, що атака була здійснена напередодні Дня Конституції.

Петров також додав, що захищатися від кібератак Україні допомагають також західні партнери.

Зокрема, в рамках партнерства з НАТО Україна реалізує проект з кібербезпеки.

Як відомо, 27 червня хакери атакували низку українських банків, енергетичних і транспортних компаній, а також органи влади, заразивши комп'ютери вірусом-здирником.

У кіберполіції назвали число звернень за допомогою через атаки вірусу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО