Три варіанти для Донбасу: чи зможе влада визначити статус ОРДЛО

Олег Саакянполітолог

Жоден із трьох запропонованих законопроектів про статус ОРДЛО у Верховній Раді не підтримають. До кожного з них є претензії.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, передає «Слово і Діло».

«Всі автори запропонованих законопроектів про статус ОРДЛО – депутати з коаліції. Оксана Сироїд орієнтована на свій «ядерний електорат», тому там присутня жорстка риторика і жорстка логіка, яка вже виявила свою деструктивність. Мустафа Найєм обирає більш ліберальну позицію, але при цьому з жорсткими інструментами. У його ініціативи тут більше шансів. У Наталії Веселової більш м'який підхід, і, гадаю, тут підтримка буде ще меншою, ніж навіть у Сироїд», - каже Олег Саакян.

На думку експерта, шансів отримати 226 голосів під час голосування не має жоден запропонований проект закону - швидше за все, голоси депутатів розпорошаться між трьома ініціативами.

Головним плюсом появи згаданих законопроектів політолог назвав те, що довкола них може розпочатися дискусія в суспільстві, політичних і експертних колах, адже необхідність регламентування правового режиму окупованих територій назріла вже давно.

У свою чергу, низка експертів вважають, що статус неконтрольованої території не має правового значення і взагалі ніяк не визначає ситуацію, яка склалася в ОРДЛО. Також експерти припускають, що чинній владі зручно зберігати ситуацію невизначеності зі статусом даних територій, тому питання затягується.

Нагадаємо, у Верховній Раді вже зареєстровано три законопроекти про статус ОРДЛО – народних депутатів Оксани Сироїд, Мустафи Найєма та Наталії Веселової.

Два роки тому президент України Петро Порошенко запевнив, що не надаватиме спеціальних статусів окремим регіонам України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО