Світові лідери прокоментували рішення Трампа щодо Паризької угоди

Після оголошення про вихід з Паризької угоди Президент США Дональд Трамп провів телефонні переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Еммануелем Макроном, прем'єркою Великої Британії Терезою Мей та прм'єром Канади Джастіном Трюдо.

Про це пише DW.com, передає «Слово і Діло».

Меркель висловила жаль у зв'язку з рішенням Білого дому про відмову від Паризької угоди, при цьому підкресливши відданість ФРН умовам Паризької угоди.

Як передає Reuters з посиланням на високопоставленого представника Білого дому, американський лідер намагався пояснити свою позицію щодо кліматичної угоди. Співрозмовник агентства заявив, що Трамп «запевнив лідерів у прихильності Америки Трансатлантичному альянсу й активному прагненню захищати навколишнє середовище».

Чимало глав держав публічно засудили його рішення. Французький президент, виступаючи зі спеціальним телевізійним зверненням, заявив, що Трамп зробив історичну помилку і додав, що «США повернулися спиною до світу». Він також підкреслив, що країни, які залишилися в Паризькій угоді, не вестимуть переговорів про менш амбітний план боротьби зі зміною клімату, ніж той, що вже узгоджено.

Канадський прем'єр Трюдо підтвердив переговори з Трампом після його рішення з питання клімату та заявив, що «глибоко засмучений» цем кроком американської адміністрації. Він підкреслив, що Канада залишається прихильною «боротьбі зі зміною клімату і підтримці чистого економічного зростання».

Британська прем'єрка Тереза ​​Мей в особистій телефонній розмові з Трампом 1 червня, як повідомив прес-секретар британського уряду, висловила своє засмучення і зазначила, що ці домовленості є глобальними рамковими умовами, необхідними для «захисту процвітання та безпеки майбутніх поколінь».

Як повідомлялося, Трамп оголосив про вихід США з Паризької угоди 1 червня. При цьому він заявив, що має намір домовлятися про нові умови кліматичної угоди.

Наприкінці березня Трамп підписав розпорядження, яке скасовує норми закону екс-президента Барака Обами, спрямовані на стримування зміни клімату.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО