Додон хоче змінити конституційну форму правління у Молдові

Президент Молдови Ігор Додон має намір добиватися повернення країни до президентської форми правління.

Про це він заявив у Кишиневі за підсумками зустрічі з експертами Венеціанської комісії, пише Укрінформ, передає «Слово і Діло».

«Переконаний, що більшість громадян підтримають ініціативу щодо запровадження в країні президентської форми правління. Молдова потребує цього, щоб покінчити із політичним безладом і анархією. Незалежно від того, чи будуть дострокові парламентські вибори чи ні, ми маємо намір домагатися зміни конституційної форми правління. Якщо народ отримав право обирати президента, то президент, у свою чергу, незалежно від того, Додон це чи ні, повинен володіти відповідними повноваженнями», - заявив президент.

Як повідомлялося, за ініціативою президента Додона у вересні нинішнього року в Молдові пройде консультативний референдум щодо розширення повноважень глави держави, у тому числі з наданням президента права розпуску парламенту.

Однак, згідно з Конституцією, результати референдуму не матимуть юридичної сили, якщо вони не будуть затверджені парламентом.

Молдова перейшла від президентської форми правління до парламентської у 2000 році.

Раніше в Кишиневі літак президента Молдови Ігоря Додона молодіжний рух «Ліберальної партії» зустрів плакатами «Додон – слуга Путіна» і «Додон – зрадник».

Нагадаємо, Додон запевнив Москву, що Молдова в НАТО не піде.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО