Європарламент закликав запровадити санкції проти Угорщини

Європарламент ухвалив резолюцію із закликом до запуску процедури можливих санкцій проти Угорщини в зв'язку з передбачуваною загрозою принципу верховенства права в країні.

Про це повідомляє «Слово і Дело» з посиланням на «РІА-Новини».

В ухваленому проекті резолюції євродепутати, зокрема, заявляють про порушення принципу свободи слова, академічних свобод, прав мігрантів та шукачів притулку, свободи зібрань, про обмеження на роботу неурядових організацій, про порушення прав національних і сексуальних меншин, про перешкоди у функціонуванні конституційної системи і порушення принципу незалежності правосуддя. Вони стурбовані ініціативою угорського уряду під назвою Зупиніть Брюссель і розслідуваннями щодо іноземних співробітників Центрально-Європейського університету, що належить фонду американського мільярдера Джорджа Сороса.

Парламентарі Євросоюзу (ЄС) закликають владу країни скасувати дію нормативних актів, що посилили прикордонний контроль і процедури надання притулку, законів про вищу освіту і діяльність організацій з зарубіжною підтримкою, а також вимагають посиленого контролю за використанням Угорщиною коштів з бюджету Євросоюзу.

Згідно з Угодою про Євросоюз, Європарламент може виступити ініціатором запуску процедури, яка призведе до позбавлення країни права голосу в Раді ЄС. Для цього ЄП повинен двома третинами голосів проголосувати за спеціальну доповідь, підготовлену Комітетом парламенту з громадянських свобод, правосуддя та внутрішніх справ.

Нагадаємо, Єврокомісія закликала Польщу, Угорщину й Австрію приймати у себе біженців, інакше проти країн будуть вжиті заходи за порушення юридичних зобов'язань.

Як повідомлялося, Угорщина загрожує біженцям закритими таборами.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО