Великобританія заблокувала створення командного центру ЄС

Великобританія заблокувала законодавчу підготовку щодо створення командного центру Євросоюзу.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на брюссельське видання Euobserver.

Глава МЗС Великобританії Борис Джонсон на засіданні Ради ЄС із закордонних справ виступив проти початку такої роботи, пояснивши це розбіжностями з приводу «мови».

«Певні дискусії щодо мови ще тривають. Якщо вони хочуть прийти до спільного оборонного плану, то ми не будемо їм заважати. Ми просто працюємо над тим, щоб точно зрозуміти, що ми все правильно зрозуміли», - сказав він.

Новий командний центр має стати частиною Європейської служби зовнішніх дій, яка б відповідала за тренувальні військові місії ЄС, які зараз перебувають під контролем командних центрів країн-членів.

27 країн-членів 15 травня хотіли схвалити початок створення такого центру, проте, за словами британського міністра, це буде надто далекий крок у напрямку створення європейської армії, яка дублюватиме НАТО. Водночас раніше міністри багатьох країн відзначали, що про створення європейської армії не йдеться.

Відзначимо, раніше прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей і президент Франції еммануель Макрон обговорили процедуру виходу Великобританії зі складу Євросоюзу.

Також повідомлялося, що після виходу Великобританії з Європейського союзу, він буде розширюватися за рахунок країн Балканського півострова.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО