Заблокувати заборонені російські сайти неможливо – Інтернет-асоціація

Інтернет-асоціація України (ІнАУ) заявляє про неможливість блокування провайдерами російських сайтів, які потрапили під санкції.

Про це Українським новинам повідомив голова Інтернет-асоціації Олександр Федієнко, передає «Слово і Діло».

«Блокування інформації провайдером неможлива», - заявив він.

Федієнко підкреслив, що оператори технічно не готові реалізувати такі механізми, але крім того, такі рішення неможливо втілити на 100%.

«Ми вважаємо, що блокування неефективне. Але якщо такий механізм впроваджуватиметься в нашій країні, то блокування має відбуватися виключно за рішенням суду. Тому що інші механізми просто не можна назвати цивілізованими», - підкреслив голова ІнАУ.

Він також заявив, що в Україні ще немає механізмів блокування інформації як таких, і це також слід враховувати, говорячи про тій чи іншій системі реалізації стратегії кібербезпеки.

За словами Федієнко, в разі запровадження Україною норм за національним або ж позасудовим блокуванням доступу до інформації, ІнАУ буде використовувати всі доступні механізми для скасування таких рішень, у тому числі асоціація планує звернутися до Ради Європи.

Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко запровадив у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій). У списку санкцій 1228 фізичних осіб та 468 юридичних осіб.

Санкції передбачають блокування доступу до сервісів Яндекс, 1С, Софтлайн Груп, Корпорації Парус і ще ряду інших російських IT-компаній. Також санкції торкнулися соціальних мереж ВКонтакте і Однокласники, а також сервісів Mail.ru.

Нагадаємо, Порошенко закликав українців піти з російських соцмереж.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО