Полонені бойовики не хочуть повертатися на окуповані території

Тільки 5% полонених сепаратистів, які перебувають в українських в'язницях, погодилися повернутися в самопроголошені ЛНР і ДНР.

Про це повідомила уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська, пише «Слово і Діло».

«Робочі групи, що складаються з представників офісу уповноваженого, спостерігачів ОБСЄ і співробітників СБУ проводили опитування тих, хто є в списках на обмін утримуваних, і фіксували, чи хочуть вони повертатися на непідконтрольну Києву територію. За інформацією представника робочої групи, тільки 5% опитаних погодилися на передачу на непідконтрольну територію в рамках обміну», - сказала Лутковська.

Чиновник зазначила, що перший етап верифікації утримуваних осіб завершився, представники офісу уповноваженого Ради з прав людини відвідали усі передбачені процедурою, установи утримання людей під вартою.

До складу робочих груп входили також представниці самопроголошених ДНР і ЛНР - матері і дружини тих, хто утримується в місцях позбавлення волі на підконтрольній Києву території.

Опитування полонених фіксували на відео, як докази прозорості та примусової відповіді.

Нагадаємо, що в ОРДЛО завершився процес верифікації осіб, які вчинили злочинні дії проти України, але яких можна помилувати, заради звільнення полонених українців.

Відзначимо, що Росія вимагає від України звільнення 640 правопорушників в обмін на 128 українських заручників.

А 6 січня 2017 року народний депутат Надія Савченко пообіцяла оприлюднити списки військовополонених і зниклих без вісти та виконала свою обіцянку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО