Головний люстратор України впевнена, що владу очищено від людей режиму Януковича на 98%

Державні органи України очищені від чиновників, які займали посади за часів правління колишнього президента Віктора Януковича, на 98%.

Про це повідомила глава департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Анастасія Задорожна, передає «Слово і Діло» з посиланням на Realist.

«Люстраційна перевірка у вищих органах влади проводилася децентралізовано. Генпрокуратура, МВС, СБУ, Міністерство оборони, суди, Мін'юст — всі державні органи і органи місцевого самоврядування повинні самостійно перевірити своїх працівників. З моменту набуття чинності закону «Про очищення влади» надавалося 10 днів на перевірку особистих справ співробітників на відповідність критеріям закону про люстрацію», — зазначила Задорожна.

Нагадаємо, мова про чиновників, які займали посади не менше року в період між 25 лютого 2010 року і 22 лютого 2014 року.

«Хто потрапляв під статтю, тих звільняли. Іноді люди самостійно писали заяви на звільнення. Потім ці держструктури і органи самоврядування проводили ще й свої внутрішні перевірки. І вже останньою була інспекція результатів люстрації нашим департаментом. Можу сказати, що влада очищена на 98 відсотків», — уточнила начдепартаменту люстрації.

Наразі департамент перевіряє кандидатів на державні посади.

Нагадаємо, в квітні Анастасія Задорожна виграла конкурс на посаду директора департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції.

Переможниця конкурсу пообіцяла докласти максимум зусиль для подальшої реалізації закону «Про очищення влади».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО