Червоний Хрест вимагає розблокувати процес обміну полоненими

Процес обміну українців, яких незаконно утримують на окупованих територіях, необхідно розблокувати якнайшвидше, заявив президент Міжнародного Червоного Хреста Петер Маурер.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

Очільник Червоного Хреста зазначив, що сторони конфлікту мають удосконалити механізм обміну заручниками, а Україні потрібно розробити єдиний механізм обміну людей, які затримані в результаті збройного конфлікту.

За його словами, потрібно створити дорожню карту щодо вирішення цієї ситуації, оскільки проблема полягає саме в процесі обміну даними між сторонами. На думку Маурера, необхідно дотримуватися законодавчих норм, які можуть вступати в протиріччя.

Він також додав, що поки невідомо, скільки людей перебуває в незаконному утриманні на окупованих територіях.

«Багато людей пропали безвісти в результаті збройного конфлікту на сході України, але ніхто не знає їх точну кількість. Можливо, їх від 1000 до 2000. Пошук відповідей на запитання та підтримка сімей таких осіб є одним із пріоритетних завдань», – зазначив президент Червоного Хреста.

Нагадаємо, Міжнародний комітет Червоного Хреста веде переговори по обидва боки лінії зіткнення щодо розширення своєї місії на Донбасі.

За даними уповноваженого Президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірини Геращенко, в полоні у бойовиків перебувають 109 українців. При цьому бойовики підтверджують 47, безвісти зниклими вважаються 485 осіб.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО