Ізраїль ініціює створення НАТО для арабських країн

Ізраїль закликав Саудівську Аравію та інші сунітські країни регіону створити оборонний альянс за типом НАТО для протистояння шиїтському Ірану.

Про це в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt повідомив міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман, пише Deutsche Welle, повідомляє «Слово і Діло».

«Саме час абсолютно відкрито організувати формальний союз, коаліцію всіх помірних сил на Близькому Сході проти терору», - заявив Ліберман.

Помірні сунітські держави розуміють, що «найбільшу небезпеку для них представляють не Ізраїль, не сіонізм, а Іран», - підкреслив міністр.

За його словами, партнерами такого альянсу можуть стати як мусульмани, так й іудеї або християни.

Прикладом такого альянсу Ліберман назвав НАТО.

«У цій коаліції повинні бути і справжні зобов'язання. Подивіться на НАТО. В основі альянсу лежить принцип, що кожна країна готова як захистити, так і прийняти захист від інших країн», - підкреслив Ліберман.

Ізраїль міг би допомогти арабським країнам військовими ноу-хау і модернізацією їх армій.

«Помірні арабські країни потребують Ізраїль для свого виживання більше, ніж Ізраїль має потребу в них», - зазначив міністр.

Раніше керівник Ісламської республіки Іран аятолла Алі Хаменеї назвав Ізраїль «фальшивою» країною і «ганебним розділом» у світовій історії.

Як повідомлялося, Петро Порошенко затвердив концепцію інформування українців про співпрацю з НАТО.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО