Чеські роботодавці хочуть спростити працевлаштування українців

Чеські роботодавці просять уряд країни спростити процедуру працевлаштування кваліфікованих українців.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Цензор».

Відкритий лист з таким закликом на адресу прем'єр-міністра країни Богуслава Соботки направили в понеділок, 6 лютого, «Союз роботодавців Чехії», «Торгово-промислова палата Чеської Республіки» і «Конфедерація чеської промисловості».

«Місцевий ринок праці не може запропонувати достатньої кількості кваліфікованих кадрів ні серед безробітних, ні серед недавніх випускників, тому роботодавці змушені шукати працівників за кордоном», - наголошується в листі.

Рівень безробіття в Чехії один з найнижчих в ЄС, але, незважаючи на це в країні 132 000 відкритих вакансій, головним чином мова йде про сферу IТ, будівництво, промисловість, електроніку, авто- і машинобудування. Для цього в 2015 році Чехія ухвалила закон, який передбачає істотне спрощення і прискорення видачі віз українським громадянам з технічною освітою - інженерів, технічних фахівців і фахівців зі сфери IT.

Однак зараз чеські компанії заявляють, що існуючого закону недостатньо, а спрощена процедура видачі віз вимагає кардинального удосконалення.

«Якщо чеський працедавець надішле запрошення на роботу, то потрібному йому спеціалісту призначать інтерв'ю тільки на серпень. Немислимо, що треба 8 місяців чекати, поки вашого працівника перевірять і впустять в країну», - говорить президент Союзу роботодавців Чехії Ян Віснер.

На його думку, зараз Чехія потребує вдвічі більшій кількості фахівців з України.

Проти активного залучення іноземної робочої сили виступають профспілки, на їхню думку, це загрожуватиме інтересам чеських працівників, а щоб повернути тисячі чехів на місцевий ринок праці, варто лише підняти рівень оплати.

Нагадаємо, Польща здійснюватиме заходи із залучення працівників зі сходу Європи, зокрема з України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО