Експерт: Донбас – лише одне з питань великої угоди, яку в Кремлі мріють укласти зі США

Валентин Войтковполітолог

Прихід до Білого дому Дональда Трампа та низку виборів у країнах Європи Росія розглядає як певне «вікно можливостей».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру стратегічних комунікацій Валентин Войтков, аналізуючи заяву прес-секретаря президента РФ, який назвав загострення ситуації на Донбасі приводом для нового діалогу РФ і США.

«РФ дочекалася, поки ослабне зовнішня підтримка України, й сподівається, що зараз за допомогою силового важелю впливу та збільшення інтенсивності вогню зможе стимулювати США до так званої «великої угоди» щодо розподілу сфер впливу та територій у світі», – пояснює Войтков.

Україна – лише одна з частин великої угоди, про яку мріють у Кремлі. Стоять питання Сирії, Близького Сходу, розширення НАТО, системи ПРО в Європі.

«Ймовірно, в РФ вважають, що зараз якраз є привід почати робити те, що коїться в Авдіївці. Це їхня стратегічна позиція», – додав політолог.

Власне, в Кремлі, зауважив експерт, озвучили цю тезу й дали сигнал Білому дому.

«Під час останніх переговорів про Україну не згадували, але саме зараз, на тлі подій в Авдіївці, є привід поговорити про Україну. Вже була заява МЗС РФ про те, що дві сторони порушили угоду, Україна пішла в наступ, тому потрібно посилити політичний тиск щодо виконанню політичної частини «Мінська», – нагадав РФ політолог.

На його переконання, певне «вікно можливостей» для РФ може бути, тому вони намагаються нав'язати свої умови, домовитися про «велику угоду», зафіксувати позицію щодо України на найближчі роки, поки в США буде Трамп.

«А позиція щодо України дуже проста – збереження впливу на українську політику через контроль над Донбасом», – констатував Валентин Войтков.

Як відомо, ввечері 28 січня Трамп та Путін провели телефонну розмову. В Білому домі заявили, що спробують налагодити відносини з РФ. Наступного дня російські бойовики почали наступ в Авдіївці.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО