Експерт про роль Радбезу ООН: є шанс донести правду про те, що роблять російські війська на Донбасі

Віктор Небоженкополітолог

У самій структурі ООН уже не все так просто. Як би не було дивно, але це позначається й на справах України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, аналізуючи інформацію про те, що Рада безпеки ООН збирається на закрите засідання через ситуацію в Авдіївці.

«Річ у тім, що обговорення ситуації в Авдіївці, загострення конфлікту між РФ та Україною – це перше обговорення після жорсткої критики ООН з боку Трампа. Це різко знижує авторитет Органызації та її рішень на засіданнях. Ось у чому проблема», – пояснює політолог.

Якби це було до заяви Трампа, уточнив він, можливо, ми могли б говорити, що міжнародна громадськість мобілізована й зараз почнеться посилений «нормандський процес», другий-третій «Мінськ».

«Зараз, коли всі знають, що США явно знижують роль ООН, обговорення ситуації в Авдіївці навряд чи призведе до якихось активних змін», – вважає експерт.

Гірше не буде. Обговорення конфлікту на Донбасі в Радбезі ООН – це лише спосіб українських дипломатів донести правду світові про те, що відбувається на Донбасі.

«ООН сама, образно кажучи, сидить на валізах і різко послаблюється як майданчик для дипломатичного вирішення гарячих конфліктів», – констатував Небоженко.

Найнебезпечніше, додав політолог, – це ризик скорочення фінансування ООН.

«У американців найвищий фінансовий внесок. Відповідно, якщо США хоча б на місяць припинять фінансування ООН, це стане серйозним ударом», – наголосив експерт.

На його переконання, не можна розраховувати на ООН після того, як США вирішили торпедувати її як міжнародну організацію.

«Хоча при цьому ООН залишається місцем зустрічі дипломатів для обговорень точок зору та донесення об'єктивної інформації», – уточнив Небоженко.

За його словами, для нас це також дуже важливо. Адже величезна пропагандистська машина РФ заповнила майже все. В цьому плані вони сильніші. ЗМІ РФ можуть у будь-який момент підняти величезну хвилю дезінформації.

«Для нас головне зараз – не отримати рішення, а хоча б правду донести, щоб нас ще не зробили винними у всьому. Адже вони на повному серйозі кажуть, що українці самі знеструмили регіон. Тому обговорення в ООН потрібні, але вони вже не мають великого дипломатичного значення», – проаналізував ситуацію Віктор Небоженко.

Як відомо, президент США Дональд Трамп назвав ООН «клубом за інтересами» та заявив про скорочення фінансування Організації на 40%.

Нагадаємо, Держдеп США закликав РФ зупинити насильство на сході України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО