Експорт скоротився майже на 6% – МЕРТ

Обсяг експорту з України за підсумками 11 місяців 2016 року скоротився порівняно з аналогічним періодом 2015 року на 5,9% – до $32,7 млрд.

Про це повідомляється на сторінці Міністерства економічного розвитку і торгівлі України в Facebook, передає «Слово і Діло».

Ключовими статтями експорту стали продукція агросектора – $13,57 млрд, металургії – $7,6 млрд і продукція машинобудування – $3,94 млрд. При цьому зростання експорту продемонстрував лише агросектор – на 4,1%, експорт металургії та машинобудування скоротився на 13,2% та 9,9% відповідно.

Найбільшими темпами експорт падав у індустріальних регіонах – Дніпропетровській, Харківській, Одеській областях і Києві. Позитивна динаміка експорту зафіксована лише у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській та Луганській областях.

Серед факторів, які вплинули на зниження експорту, в МЕРТ назвали збереження товарного й транзитного ембарго з боку Росії, соціально-економічну та політичну нестабільність, війну на сході країни, а також значну сировинну орієнтованість економіки та відсутність можливостей для кредитування реального сектора.

«Негатив посилили також системні проблеми в економіці – складності з поверненням ПДВ, банківські обмеження, корупція в органах контролю, включаючи митницю», – підкреслюється в повідомленні Мінекономрозвитку.

Як повідомлялося раніше, експорт промислових товарів за підсумками 11 місяців 2016 року зріс на 16,3 мільйона доларів США або 1,7%.

Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами в Україні в січні-листопаді минулого року склав $2,324 млрд євро проти $315,5 млн профіциту за аналогічний період 2015 року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО