Переговори щодо об'єднання Кіпру знову завершилися безрезультатно

Міжнародна конференція щодо Кіпру в Женеві завершилася без конкретних результатів. Переговори будуть продовжені, коли експерти, що представляють всі сторони, зустрінуться 18 січня.

Про це заявив представник уряду Республіки Кіпр Нікос Христодулідіс пізно ввечері в четвер, 12 січня, передає «Слово і Діло».

За словами Христодулідіса, після того, як експерти пропрацюють деякі теми, пов'язані з безпекою, учасники переговорів проведуть новий раунд. Група експертів має представити доповідь про озброєння й чисельність військ, дислокованих на Кіпрі, – як грецьких, так і турецьких, заявив голова МЗС Греції Нікос Котзіас.

Як уточнив Котзіас, переговори за посередництва ООН за участю президента Кіпру Нікоса Анастасіадіса, лідера невизнаної Турецької Республіки Північного Кіпру Мустафи Акінчи, а також очільників МЗС держав-гарантів – Великобританії, Греції та Туреччині – можуть продовжитися 23 січня.

Одним із головних питань подолання конфлікту, який триває з 1974 року, є система держав-гарантів. Грецька сторона вважає цю систему анахронізмом і пропонує замінити її договором про дружбу та співробітництво між Кіпром, Грецією й Туреччиною. Анкара наполягає на збереженні системи та продовженні дислокації турецького військового контингенту на острові.

Нагадаємо, попередні переговори щодо об'єднання Кіпру, що пройшли 22 листопада, повністю провалилися.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО