У Львівській облраді пообіцяли відновити польський меморіал

Депутати Львівської обласної ради на найближчій сесії розглянуть питання відновлення меморіалу в селі Гута Пеняцька полякам, які загинули в роки Другої Світової.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Версія про те, що могилу поляків зруйнували місцеві жителі, не витримує ніякої критики. Це зробили певні сили, які не хочуть українсько-польського порозуміння. На черговому засіданні сесії облради буде прийнято рішення щодо акту вандалізму і відновлення монумента в Гуті Пеняцькій. Спільно з польською стороною будемо працювати над механізмом відновлення пам'ятника», - заявив заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк під час відвідання меморіалу.

Він не впевнений, що це вдасться зробити до 28 лютого - річниці трагедії, коли вшанувати жертв масового знищення жителів Гути Пеняцькій сюди традиційно з'їжджаються рідні загиблих з України та Польщі. Разом з тим він підкреслив, що слід подбати і про українські монументах, зруйнованих на території Польщі. В їх знищення простежується той же почерк.

У селі Гута Пеняцька Бродівського району на Львівщині невідомі напередодні пошкодили пам'ятник з прізвищами поляків, убитих в 1944 році гітлерівцями за підтримку польської самооборони і радянських партизанів. Тоді загинуло понад 800 осіб, включаючи жінок і дітей.

Раніше, в ніч з 1 на 2 січня, в селі Басівка Пустомитівського району Львівської області згорів музей «Криївка підпільної друкарні УПА».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО