Савченко оприлюднила списки полонених на Донбасі з обох боків

Народний депутат Надія Савченко оприлюднила на своїй сторінці в Facebook списки всіх полонених, яких вимагають до обміну як Київ, так і представники самопроголошених «Донецької та Луганської республік».

Нардеп зазначила, що відкритість процесу обміну допоможе досягти прогресу в цьому питанні, передає «Слово і Діло».

На її думку, має відбутися класичний обмін у три етапи: під час першого етапу мають бути обміняні ті люди, що наявні в списках полонених як у Києва, так і в «ДНР»/«ЛНР»; під час другого тих, хто лишився у списках, необхідно шукати у в’язницях та інших місцях утримання, і, нарешті, під час третього, слід визнати всіх, кого не вдалося знайти, мертвими або зниклими безвісти.

«Після чого починається робота з розшуку захоронень, ексгумації, ідентифікації й перепоховання загиблих. І цей найважчий момент влада повинна буде пояснити рідним тих, кого вона посилала на смерть», – додала Савченко.

Народний депутат зазначила, що, за її даними, українська сторона подала запит на 129 полонених на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, з яких в ОРДЛО підтверджують лише 42. «Ще Україною розшукується 494 безвісти зниклих. Вони пропорційні обміну на ув'язнених в Україні за списками, які запрошують представники окупованих, Росією, територій Донецької й Луганської областей України. Від «ДНР» у списках таких людей 524, а від «ЛНР» – 377 людей. Частину людей із цих списків українська сторона також підтверджує – приблизно 256. За таких розкладі маємо перший етап обміну підтверджених осіб з обох боків – це 42 на 256», – розповіла Савченко.

Нагадаємо, 27 грудня Надія Савченко заявила про створення власної політичної сили – громадської платформи РУНА.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО