Торгівля Кримом та Донбасом: експерт оцінив відповідь АП на заклики Пінчука

Олег Волошинполітолог - міжнародник

Поки що Президент дійсно багатозначно мовчить і, напевно, це правильно, оскільки відповідальність за домовленості в результаті доведеться брати на себе йому.

Про це політолог-міжнародник Олег Волошин написав на своїй сторінці Facebook, передає «Слово і Діло».

«Костянтин Єлісєєв – один із найкращих українських дипломатів. Відповідь на публікацію Пінчука, як водиться в Україні, принесе йому більше слави, ніж його реальні досягнення у відстоюванні українських інтересів за столом переговорів. Що несправедливо, але зрозуміло. Тим більше, що якщо Пінчуку дали шпальту під колонку, то АП виділили місце лише в секції «Листи до редакції», – пише Волошин.

Ймовірно, припускає експерт, це зроблено для забезпечення швидкості публікації, тож «зраду» тут шукати не потрібно.

«Просто в американців є теми й важливіші за Україну, а в редакторів – черга з колонок. Сама форма відповіді дуже правильна. Це набагато ефективніше, ніж витрачати час на гучні заяви в Києві», – вважає він.

«Але найголовніше інше. Як дипломат Єлісєєв зобов'язаний був зафіксувати все те, що він сказав. З однієї простої причини: ніхто переговори через газети не веде. І хто сказав, що з тим, що написав Пінчук, згодні в Кремлі?», – констатував експерт-міжнародник.

Тому, на його думку, не варто надавати зайвої ваги рутинній дипломатичній практиці. «Після затвердження Трампа в Білому домі, коли почнуться реальні пошуки компромісу, ось тоді буде реальний предмет для розмови», – резюмував Олег Волошин.

Як повідомлялося раніше, олігарх Віктор Пінчук опублікував статтю у Wall Street Journal, в якій заявив, що Україна має пожертвувати анексованим Кримом заради миру з Росією, а також погодитися на заморожування конфлікту на Донбасі.

В АП закликали не торгувати українськими територіями, а відмову від європейської інтеграції назвали політичним самогубством.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО