«Газпром» може спровокувати кризову ситуацію на газовому ринку України – Коболєв

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв не виключає зимового загострення у відносинах із «Газпромом».

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Українські новини».

«Я впевнений, що з огляду на складну політичну ситуацію й нинішні бойові дії, хтось із гарячою головою в Росії може не зупинитися перед створенням кризи. Зі свого боку ми до цього готуємося. Сподіваємося, цього не буде, але якщо буде, то ми готові», – заявив Коболєв.

При цьому він додав, що в якості превентивного заходу НАК «Нафтогаз України» вже закликала Європейську комісію заснувати спеціальну моніторингову місію, яка буде відстежувати в онлайн-режимі транзит газу через українську ГТС.

Як пояснив Коболєв, «Газпром» відмовляється підписувати додаткову угоду, яка дозволить «Нафтогазу» закуповувати газ, але при цьому вони лякають європейських партнерів, що теоретично може бути несанкціонований відбір газу з транзитного потоку, тому що в Україні нібито мало блакитного палива.

Додамо, раніше голова «Нафтогазу» запевнив, що запасів газу в сховищах має вистачити навіть з урахуванням можливих пікових навантажень лютого, коли і температура повітря низька, і обсяги газу в сховищах також значно знижені.

В коментарі «Слову і Ділу» співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич назвав ключові умови газових торгів РФ та України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО