У Колумбії ухвалили закон про амністію для повстанців

Амністія не поширюється на бойовиків, обвинувачених у масових розправах над людьми.

Обидві палати парламенту Колумбії – Сенат і Палата представників – ухвалили закон про амністію для бійців Революційних збройних сил Колумбії (FARC).

Про це в Twitter повідомив президент Колумбії Хуан Мануель Сантос назвав цю подію «першим кроком до консолідації світу», передає «Слово і Діло».

В Сенаті в підтримку закону проголосували 69 зі 102 членів. Раніше законопроект про амністію підтримав 121 зі 166 депутатів Палати представників. У нижній палаті не було тих, хто голосував проти, однак було багато утрималися.

Ухвалений документ закладає правову базу для реінтеграції членів FARC у суспільство. Амністія не поширюється на бойовиків, обвинувачених у масових розправах над людьми, зґвалтуваннях і викрадання. Їм доведеться відповідати перед спеціальними трибуналами. Згідно з планами, вже в січні має розпочатися демобілізація формувань FARC. Тисячі бойовиків почнуть залишати бази в горах і здавати зброю.

Закон про амністію, ухвалений у рамках реалізації мирного договору між урядом і повстанцями, укладеного в листопаді під егідою ООН. Він покликаний покласти край громадянській війні в Колумбії, в результаті якої загинули близько 300 тисяч людей. Ще понад сім мільйонів колумбійців стали переміщеними особами.

Нагадаємо, в листопаді колумбійська влада підписала остаточний мирний договір із лівою повстанською організацією Революційних збройних сил країни (FARC).

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО