РФ внесла до «чорного списку» Світовий конгрес українців

Влада Росії внесла Світовий конгрес українців до списоку «небажаних організацій».

Про це заявив президент СКУ Євген Чолій, повідомляє «Укрінформ», передає «Слово і Діло».

За його словами, в Москві «цілих три відомства» вирішують питання залишити СКУ на постійній основі в цьому переліку. Така ситуація, вважає президент СКУ, може значно ускладнити відносини між Конгресом та українськими організаціями в Росії.

Чолій також зазначив, що внесення СКУ до «чорного списку» було непрозорим: «Ніхто не повідомив, що це питання розглядається, не звертався, не надав можливості представити свою позицію. СКУ дізнався про такий розвиток подій зі ЗМІ».

Щодо діяльності українських організацій у Росії, то Міністерство внутрішніх справ РФ і суд ліквідували дві найважливіші українські крайові організації – Об'єднання українців Росії та Федеральну національно-культурну автономію українців Росії. Президент СКУ наголосив, що українці в РФ уже двічі намагалися відновити ці дві організації, але їхні спроби були невдалими.

Чолій зазначив, що до складу СКУ належать п'ять регіональних організацій із Росії, які беруть участь у діяльності Конгресу.

Як повідомлялося раніше, в Росії назвали причини, через які будуть відслідковувати всіх громадян України, що прибувають з материкової частини країни до анексованого Криму.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України і Світовий конгрес українців уклали меморандум про співпрацю.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО