В Україні погіршилися споживчі настрої

Індекс споживчих настроїв в Україні зменшився на 4,1 пункту порівняно з жовтневим показником – до 47,4.

Про це йдеться в щомісячному дослідженні, яке оприлюднила компанія GfK Ukraine в п'ятницю, передає «Слово і Діло».

«Зниження індексу споживчих настроїв в листопаді 2016 року пов'язане з посиленням девальваційних очікувань. Найбільшого падіння зазнав індекс поточного особистого матеріального становища», – наголошується в прес-релізі GfK Ukraine.

Так, очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців у листопаді погіршилися: відповідний індекс збільшився на 8,9 пункту – до 164,6.

Разом із тим у листопаді очікування українців щодо можливого безробіття покращилися: індекс очікуваної динаміки безробіття встановився на позначці 143,9, що на 4,2 пункту нижче, ніж у жовтні.

Індекс інфляційних очікувань у листопаді зріс на 1,2 пункту – до 190,2.

GfK Ukraine здійснює вибіркові дослідження домашніх господарств для визначення споживчих настроїв в Україні з 2000 року. В ході дослідження опитується 1 тисяча осіб віком від 16 років.

Компанія в серпні повідомляла, що українці змушені відмовитися від великих покупок.

Нагадаємо, що з 1 грудня підвищуються посадові оклади співробітників окремих галузей бюджетної сфери, а також запроваджуються зміни до закону про Держбюджет України на 2016 рік, спрямовані на підвищення рівня мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО