Студенти КНУ анонсували масштабні акції протесту

Студенти Київського Національного університету імені Тараса Шевченка анонсували на наступний тиждень масові акції протесту під Кабінетом міністрів.

 Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «ГолосUA».

Повідомляється, що невдоволення студентів викликано свавіллям адміністрації ВНЗ, яка порушує санітарні норми в багатьох корпусах, затримує видачу стипендій, переносить сесію і змушує студентів вчитися по суботах.

«Адміністрація вузу перенесла нам сесію з січня 2017 року на грудень 2016 року і це перше, що викликало у нас несхвалення. Це створює для студентів проблеми. По-перше, нам доводиться займатися в два рази більше, оскільки багато тем залишається на індивідуальне вивчення. Сама критична ситуація у тих факультетів, де для вивчення певної теми необхідна більша кількість практики, наприклад - радіофізичний, хімічний, біохімічний факультети. По-друге, перенесення сесії пов'язане з введенням канікул, після яких ми повинні будемо відпрацьовувати по суботах всі «пропущені години», - кажуть студенти.

За словами активістів, ще однією проблемою стає «махінація зі стипендією»: «Згідно із законом стипендія повинна нараховуватися студентам зі середнім балом «4», в період з червня по січень, однак, якщо нам переносять сесію, то перегляд стипендій відбудеться відразу після неї. Фактично, ті, кому гарантовано законодавством нарахування стипендії в січні 2017 року, можуть її не одержати, якщо погано здадуть сесію», - підкреслюють студенти.

Також вони скаржаться на систематичне порушення санітарних норм адміністрацією ВНЗ. «З жовтня місяця середня температура в аудиторіях фізичного і радіофізичного корпусів не перевищує +10 градусів. І це ненормально. Практично половина студентів на ВДНГ хвора на бронхіт, пневмонію і запалення легенів», - відзначили представники самоврядування радіофізичного факультету.

Студенти також повідомили, що подібні проблеми спостерігаються в університеті вже третій рік, проте до цих пір їх ніхто не вирішив. Адміністрація ВНЗ практично не йде на контакт зі студентами, посилаючись на розпорядження про економію електроенергії і те, що в бюджеті на 2017 рік, який був затверджений в першому читанні, взагалі немає грошей на нарахування стипендій.

«Нам заявляють, що тепер наші стипендії будуть залежати від Кабміну. Ну, що ж, будемо розбиратися з Кабміном» - підсумували студенти.

Нагадаємо, Кабмін затвердив порядок та умови надання державної цільової підтримки 5 категоріям громадян для отримання професійно-технічної та вищої освіти.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО