Порошенко підписав закон про статус переміщених із Криму та Донбасу ВНЗ

Президент підписав закон України про підтримку переміщених з Криму і Донбасу вищих навчальних закладів.

Про це повідомляє прес-служба Глави держави, передає «Слово і Діло».

Закон №1731-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності вищих навчальних закладів, наукових установ, переміщених із тимчасово окупованої території та з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження» був ухвалений Верховною Радою 3 листопада.

У прес-службі наголосили, що закон спрямований на підтримку належного функціонування переміщених вищих навчальних закладів та наукових установ, забезпечення прав і законних інтересів таких закладів, їхніх працівників та осіб, які в них навчаються.

Під дію закону підпадають державні, комунальні або приватні виші та наукові установи, які в період окупації або проведення АТО змінили своє місце розташування з тимчасово окупованої території в населені пункти на підконтрольній українській владі території.

Згідно із законом, дія акредитаційних сертифікатів таких установ продовжується на період проведення АТО, але не більше ніж на 5 років із дня завершення терміну дії відповідних документів.

Крім того, тимчасово переміщені ВНЗ зберігають статус національних, якщо мали його раніше.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через місяць із дня набуття ним чинності.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада скасувала обов'язкове відпрацювання для випускників медичних і педагогічних вищих навчальних закладів, які здобували освіту за кошти Державного бюджету.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО