Будівництво «Охматдиту» розблоковано – які обіцянки політиків зіграли роль у житті клініки

Сьогодні Кабінет міністрів України розблокував фінансування будівництва нового комплексу лікарні «Охматдит», яке не проводилося з 2013 року. Це дало надію, що багатостраждальний корпус лікарні таки буде добудований.

«Слово і Діло» підготувало огляд обіцянок політиків, якими вони намагалися сприяти відновленню будівництва лікарні.

Ще 19 грудня 2014 року народний депутат України Віктор Галасюк заявив, що фракція «Радикальної партії Олега Ляшка» доб'ється виділення Кабміном 500 млн грн на завершення будівництва дитячої лікарні «Охматдит». Уже 28 грудня на засіданні ВРУ колишній спікер Володимир Гройсман повідомив, що на добудову лікарні вирішили надати 500 млн грн. Таким чином, політик зміг виконати цю обіцянку.

9 січня 2015 року народний депутат України Оксана Корчинська з тієї ж фракції, заявила, що у Верховній Раді буде створена контрольна комісія з будівництва «Охматдиту» для відкритого контролю. Станом на 19 лютого 2015 року у ВРУ було створено депутатське об'єднання «За добудову Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», яке контролює процеси будівництва дитячого медичного закладу. До складу об'єднання входять 13 народних депутатів України.

  Ще одна обіцянка Корчинської щодо «Охматдиту» перебуває в процесі виконання. 30 листопада 2015 року вона заявила, що новий корпус Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» буде відкритий в складі 27 відділень, з яких 9 поки не мають аналогів в Україні. Новий «Охматдит» зможе приймати 30 тис. дітей щорічно, замість сьогоднішніх 20 тис.

Схожу обіцянку дав і віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон. 9 листопада 2016 року він заявив, що перший пусковий комплекс нового корпусу лікарні «Охматдит» планують здати в експлуатацію вже 1 червня 2017 року. З огляду на хронологічну близькість поставленого терміну відкриття, ми можемо дозволити собі засумніватися в успішному виконанні обіцянки в заявлені терміни.

Тим більше, 14 листопада 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що для будівництва нового лікувально-діагностичного корпусу Національної спеціалізованої дитячої лікарні «Охматдит» достатньо 2017-2018 років. Однак час покаже.

Для оцінки масштабу занедбаності ситуації з розвитком «Охматдиту» в базі даних «Слова і Діла» є обіцянки представників «старої» влади, які вони дали до 2014 року.

Зокрема, Микола Азаров, будучи прем'єр-міністром, обіцяв, що на базі лікарні «Охматдит» буде відкрито найсучаснішу онкологічну клініку в 2012 році. Наступна його обіцянка була про те, що клініка запрацює до кінця 2013 року.

У липні 2013 року перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов запевнив, що уряд знайде кошти на добудову корпусів Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», навіть якщо найближчим часом акцизи на слабоалкогольні напої підняті не будуть.

Всі їхні обіцянки не були виконані або через голослівність політиків, або в зв'язку з радикальною зміною ситуації в країні. Як би там не було, але це вже історія.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО