Поліцейська місія на Донбасі: перспективи, позиція ОБСЄ та згода Путіна. Оцінка експерта

Володимир Фесенкополітолог

Рішення про поліцейську місію, про те, що саме це за місія, які функції, який її склад, може ухвалюватися лише у Відні, оскільки штаб-квартира ОБСЄ розташована саме там.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи заяву Павла Клімкіна про те, що рішення про місію ОБСЄ буде ухвалено у Відні.

«Зрозуміло, що політично про це мають домовитися на рівні «нормандського формату». Якщо РФ на це погодиться, то юридично рішення потрібно оформити у Відні», – підкреслив Фесенко.

За його словами, потрібно розуміти, що Клімкін просто озвучив українську позицію.

«Є великі сумніви, що Росія погодиться на поліцейську місію, особливо для контролю кордонів і для того, щоб контролювати безпеку на виборах. Але якщо Росія не погодиться на це, то про вибори на Донбасі на російських умовах не може бути й мови», – констатував експерт.

Крім того, як пояснив він, нинішній мандат ОБСЄ – це мандат спостерігачів. Росія погоджується на деяке розширення мандата, але лише для контролю над лінією розмежування та місцями зберігання зброї.

«Цього недостатньо. Хто контролюватиме безпеку на виборах і кордон?», – додав політолог.

При цьому ОБСЄ дійсно ніколи не виконувала таких місій, і питання про мандат якраз вирішуватимуть керівні органи, для чого необхідна згода всіх сторін «нормандського формату».

Як відомо, 20 жовтня в РФ повідомили, що не проти розмістити збройну місію ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях Донбасу, однак уже через пару днів уточнили, що президент Росії лише дав «потенційну згоду».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО