Розстановка сил і формати миру: Україні потрібно шукати нові методи тиску на РФ

Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Варто якомога частіше звіряти свою позицію та намагатися отримати підтримку цієї позиції США.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, аналізуючи переговори керівництва України з Джо Байденом про залучення США до мінського процесу.

«Питання, пов'язані з «Мінськом», мають виконуватися так, як там прописано, й підтримка та спостереження за їх виконанням мають відбуватися з боку учасників «нормандського формату». США навряд чи зможуть бути безпосереднім учасником переговорного процесу, оскільки категорично проти виступатиме російська сторона», – вважає політолог.

Тому, за його словами, потрібно намагатися, крім «мінського формату», створювати інші способи тиску на Росію.

«Можливо, слід знайти новий формат, який би нагадував женевський. Має бути поставлене питання: що далі? Потрібно рухатися в цьому напрямку», – розмірковує експерт.

Йдеться не про альтернативу «Мінську». Потрібно знайти допоміжні інструменти тиску на РФ – нові формати чи переговорні групи.

«Нам слід для початку вирішити питання миру з Росією, а не з її утвореннями. «Мінськ» – це перемир'я, але не мир. Для того, щоб був мир, необхідний не альтернативний формат, а допоміжний інструментарій до миру», – підкреслив Бала.

Нагадаємо, раніше віце-президент США Джозеф Байден зазначив, що особливий статус Донбасу – це складне рішення для влади України, але, на його думку, цей статус буде ухвалений.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО