В НБУ розповіли, яким чином змогли приборкати ціни в Україні

Жорстка монетарна політика Національного банку змогла різко знизити темп зростання інфляції до однозначних показників цього року.

Про це заявив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб в ефірі 3S.TV, передає «Слово і Діло».

«Давайте згадаємо, яка була інфляція – 61% на кінець травня 2015 року. На цю мить – на кінець вересня – вона 7,8%. Валютні резерви центрального банку становили 5 мільярдів доларів у березні 2015 року, а зараз – 15,5 мільярдів доларів. Це насправді результат жорсткої монетарної політики», – пояснив Сологуб.

Він також додав, що міркування про перешкоджання жорсткої монетарної політики НБУ зростанню ВВП – не більше ніж оціночні судження, а передчасне пом'якшення монетарної політики може знову призвести до дестабілізації на валютному ринку.

«Я неодноразово вже це питання порушував: давайте ми ставку зробимо 2%. Всі підуть інвестувати й будувати підприємства, скажімо, в Черкаській області, у Вінницькій, Чернігівській? Чи легше за такою низькою ставкою взяти грошей, піти купити валюту, захеджувати себе й сидіти спокійно?», – додав Сологуб.

Представник НБУ підкреслив, що державна політика, з одного боку, покликана забезпечувати зростання економіки та робочі місця, а з іншого – купівельну спроможність населення, яка безпосередньо залежить від рівня інфляції.

Нагадаємо, що НБУ з 16 вересня знижує облікову ставку до 15%, пояснюючи свої кроки ціновою стабільністю в країні.

Раніше віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявляв, що в наступні роки соціальні стандарти зростатимуть швидше, ніж рівень інфляції.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО