«Карточні ігри»: еколог оцінила інтерактивну карту сміттєзвалищ Мінекології

Тетяна Тимочкоголова ВЕЛ, еколог

Враження негативні, не кажучи вже про те, що міністр навіть не згадав, що ідея інтерактивної карти – спільний продукт із громадськістю.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, аналізуючи презентацію міністром екології Остапом Семераком інтерактивної карти сміттєзвалищ.

«По-перше, презентація карти – не головне завдання міністра. Карта – це лише інструмент, а не самоціль, і це не може бути продуктом діяльності міністра. Враження абсолютно негативні», – зауважила еколог.

«Щодо самої карти, то там немає навіть великих полігонів. Як це вважати картою та навіщо презентувати такий продукт?», – підкреслила Тимочко.

Поки міністр «грає в карти», довкілля України отруюється небезпечними відходами.

«Карточні ігри» міністра екології видаються дивними та незрозумілими, оскільки, по-перше, представлена концепція карти є абсолютно неефективною, а, по-друге, поводження з побутовими відходами не належить до компетенції Міністерства екології та природних ресурсів України», – пояснила еколог.

За її словами, це компетенція Мінрегіону, але наразі виглядає так, що міністр екології вирішив попіаритися на цій темі.

Щойно, додала еколог, з'явилась інформація про те, що знайшли бочку із ртуттю в лісі Київської області. Ось це якраз задача міністра, тому що тим часом у нас чомусь досі видають ліцензії. Так, створили ліцензійні умови, але не зробили ліцензійну перевірку.

«Міністерство екології та природних ресурсів України видає ліцензії підприємствам, які потім скидають відходи в найближчий яр, річку або поблизу житлових будівель. Це підтверджується багатьма прикладами. Зокрема, в грудні 2015 року в Черкаській області та в березні 2016 року в Києві були знайдені звалища відпрацьованих люмінесцентних ламп. У квітні 2016 року на одному зі звалищ Сумської області місцеві мешканці знайшли біологічні відходи з лікарень, використані медичні рукавички, голки та шприци», – повідомила еколог.

Одним з основних природоохоронних нормативно-правових документів є Стратегія державної екологічної політики в Україні на період до 2020 року. В частині, яка стосується поводження з відходами, зазначено, що до 2020 року має бути забезпечене остаточне знешкодження накопичених непридатних пестицидів та створення до 2015 року системи безпечного поводження з медичними відходами.

«Обидва ці пункти не були виконані, але міністр планує витратити час і кошти на розробку нових документів, повністю ігноруючи положення наявних. Замість того, щоб піаритися, міністру екології варто було б запропонувати хоча б один законопроект. Або нарешті імплементувати європейські директиви про відходи», – проаналізувала ситуацію Тетяна Тимочко.

Відзначимо, що електронна інтерактивна карта доступна за посиланням ecomapa.gov.ua.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО